Στα πλαίσια των προγραμμάτων: «Το σώμα μας στο τότε και στο τώρα» και «Δρούμε και παράγουμε πολιτισμό», το 8ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού πραγματοποίησε τετραήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κρήτη.
Φτάνοντας στο Ηράκλειο, επισκεφθήκαμε το Cretaquarium. Εκεί οι μαθητές/τριες ενθουσιάστηκαν από την ποικιλία των θαλάσσιων οργανισμών που φιλοξενούνται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του. Η περιήγηση στους διαδρόμους του ενυδρείου αποδείχθηκε μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία. Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά είδη της μεσογειακής θαλάσσιας ζωής, όπως πολύχρωμα ψάρια, εντυπωσιακούς καρχαρίες, χελώνες καρέτα-καρέτα, μέδουσες, καθώς και να προβληματιστούν αναφορικά με τη σημασία της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Κνωσός: Στα Χνάρια του Μινωικού Πολιτισμού
Επόμενος σταθμός μας ήταν ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού. Η Κνωσός, το επίκεντρο του Μινωικού πολιτισμού, προσέφερε στους μαθητές/τριες ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία και τον μυθικό κόσμο της αρχαίας Κρήτης. Κατά την άφιξή μας στον αρχαιολογικό χώρο, οι μαθητές/τριες εντυπωσιάστηκαν από την έκταση και την πολυπλοκότητα του ανακτορικού συγκροτήματος. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα ερείπια του ανακτόρου, να μάθουν για την οργάνωση της μινωικής κοινωνίας, την τέχνη, την αρχιτεκτονική και τις θρησκευτικές τους πρακτικές. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν τις εξηγήσεις για τις τοιχογραφίες που σώζονται, όπως ο “Πρίγκιπας με τα Κρίνα” και η “Παριζιάνα”, θαυμάζοντας την λεπτομέρεια και την ζωντάνια των απεικονίσεων. Η αναφορά στον μυθικό Λαβύρινθο και τον Μινώταυρο ζωντάνεψε τις ιστορίες που είχαν ακούσει και διάβασει.
Χανιά: Ένα Ταξίδι στην Πολυπολιτισμική Κληρονομιά της Κρήτης
Στην πόλη των Χανίων η ξενάγηση ξεκίνησε από το ενετικό λιμάνι. Θαυμάσαμε τον επιβλητικό φάρο – σύμβολο της πόλης, περιηγηθήκαμε κατά μήκος της προκυμαίας, παρατηρώντας τα καλοδιατηρημένα ενετικά κτίρια και μάθαμε για τον ρόλο του λιμανιού στην ιστορία της πόλης. Στη συνέχεια, περπατήσαμε στα στενά δρομάκια ανάμεσα σε παραδοσιακά κτίρια με έντονα χρώματα. Πέρα από την αισθητική της γοητεία, η αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης των Χανίων εντυπωσίασε τους/τις μαθητές/τριες για τον τρόπο που αποτυπώνει την πολυπολιτισμική της ιστορία, καθώς και για τις αφηγήσεις που συνοδεύουν κάθε της γωνιά.
Η επόμενη στάση της εκδρομής μας ήταν οι ιστορικοί Τάφοι των Βενιζέλων, στην περιοχή του Ακρωτηρίου με την πανοραμική θέα προς την πόλη των Χανίων. Η επίσκεψη στους τάφους του Ελευθερίου και του Σοφοκλή Βενιζέλου αποτέλεσε μια ευκαιρία να δουν από κοντά τον τόπο ανάπαυσης αυτών των εμβληματικών μορφών της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Εκεί, αναφερθήκαμε στη ζωή και το έργο των δύο μεγάλων πολιτικών ανδρών, στην καθοριστική συμβολή τους στην διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας και στην σημασία τους για την Κρήτη.
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου: Η Τέχνη και η Ζωή στην Αρχαία Κρήτη
Η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου ήταν σαν να ανοίγει μια πύλη στην καρδιά του Μινωικού πολιτισμού. Οι μαθητές/τριες περιηγήθηκαν ανάμεσα στα εκθέματα, που μέχρι πρότινος γνώριζαν μόνο από τα βιβλία, θαυμάζοντας την λεπτομέρεια των αρχαίων τεχνουργημάτων. Από τα κομψά κοσμήματα μέχρι τις μεγαλειώδεις σαρκοφάγους, κάθε αντικείμενο αφηγούνταν μια ιστορία χιλιάδων ετών. Η εμπειρία αυτή ενίσχυσε την κατανόησή τους για την ιστορική εξέλιξη της Κρήτης και άφησε μια αίσθηση θαυμασμού για τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Μονή Αρκαδίου: Ένας Τόπος Ιστορίας και Θυσίας
Το οδοιπορικό μας συνεχίστηκε με μια επίσκεψη στην ιστορική Μονή Αρκαδίου, όπου η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της, με τις ενετικές και ορθόδοξες επιρροές, κέντρισε το ενδιαφέρον όλων μας. Περιηγηθήκαμε στους χώρους της μονής και ακούσαμε με δέος την ιστορία του ηρωικού ολοκαυτώματος του 1866, την θυσία των πολιορκημένων και των γεγονότων που σημάδεψαν την ιστορία της μονής. Η επίσκεψη στην πυριτιδαποθήκη, όπου έγινε η ανατίναξη και στο μουσείο της μονής, με τα κειμήλια και τις μαρτυρίες της εποχής, έκανε την ιστορία πιο ζωντανή και απτή για τους/τις μαθητές/τριες.
Σπιναλόγκα: Μια σελίδα θλιβερής ιστορίας, ένα μάθημα ζωής
Τελευταίος σταθμός του εκπαιδευτικού μας ταξιδιού ήταν το ιστορικό νησί της Σπιναλόγκας. Η μετάβαση με καραβάκι πρόσφερε στους/στις μαθητές/τριες μια όμορφη θαλάσσια διαδρομή και την πρώτη εικόνα του επιβλητικού ενετικού φρουρίου που δεσπόζει στο νησί. Η Σπιναλόγκα υπήρξε ένα από τα τελευταία λεπροκομεία στην Ευρώπη, λειτουργώντας από το 1903 έως το 1957. Εκεί, οι μαθητές/τριες γνώρισαν τη συγκλονιστική ιστορία των λεπρών που έζησαν στην απομονωμένη κοινότητα του νησιού, αντιμετωπίζοντας την ασθένεια και τον βαρύ κοινωνικό στιγματισμό. Η ιστορία της Σπιναλόγκας αποτελεί μια βαθιά συγκλονιστική μαρτυρία της αξιοθαύμαστης ψυχικής δύναμης και της αδιαμφισβήτητης ανάγκης για σεβασμό και ειλικρινή συμπόνια προς τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται από την ασθένεια.
Ευχαριστούμε θερμά τους/τις συνοδούς εκπαιδευτικούς κ. Τριανταφύλλη, κ. Σπίντιου, κ. Θεοδωρόπουλο και κ. Μπουντέκα που κατέστησαν την εκπαιδευτική επίσκεψη μια τόσο εποικοδομητική εμπειρία για τους/τις μαθητές/τριες.